• Deň Samurajov
          • Deň Samurajov

          • Dňa 11. 06. 2019 sa na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne uskutočnilo zábavno-edukatívne podujatie s názvom „Deň Samurajov“. Pripravili ho žiačky III. E triedy pre 51 žiakov 3. ročníka zo Základnej školy Martina Kukučína v Dolnom Kubíne. Akcia bola realizovaná ako ročníková práca v rámci predmetov organizácia voľného času a prax. Aktivity, ktoré žiačky pripravili sa niesli v téme Samurajov a pozostávali aj z ukážky bojového umenia za pomoci dvoch dobrovoľníkov z Aikido klubu Tvrdošín. Pre deti bolo pripravených devätnásť aktivít so zameraním na rozvoj osobnosti žiakov najmä v kognitívnej a psychomotorickej oblasti. Na záver podujatia deti obdržali symbolické odmeny a diplomy. Na podujatí vládla skvelá atmosféra a veríme, že deti si z tohto dňa odniesli veľa zážitkov a spomienok.

            foto

        • Dilongova Trstená
          • Dilongova Trstená

          • Dňa 7. júna 2019 sme sa zúčastnili 28. ročníka celoštátnej súťaže v umeleckom prednese slovenskej a svetovej spirituálnej poézie a prózy – Dilongova Trstená 2019.

            Obchodnú akadémiu reprezentovali Nikola Vranová III.E v próze a Natália Namislovská III.B v poézii. Napriek tomu, že sa dievčatá neumiestnili na prvých troch miestach, získali cenné skúsenosti a nové priateľstvá.

        • Podnikateľské fórum
          • Podnikateľské fórum

          • V utorok 4.júna 2019 sa v priestoroch Obchodnej akadémie uskutočnilo podujatie s názvom „Podnikateľské fórum“. Zúčastnilo sa ho 70 žiakov stredných škôl. V rámci programu vystúpili miestni mladí podnikatelia z mesta Dolný Kubín, ktorí žiakom predstavili svoje podnikateľské začiatky, úspechy a pokroky a motivovali ich do vytvorenia si vlastného business plánu a sebavzdelávania. Ondrej Mäsiar z občianskeho združenia Mladiinfo Slovensko im zaujímavou formou prezentoval Medzinárodný vzdelávací a inkubačný program pre mladých ľudí, ktorí majú nápad, ako riešiť spoločenské problémy vo svojom okolí - Social Impact Award. Toto podujatie sa uskutočnilo vďaka podpore grantového programu mesta Dolný Kubín – Šanca pre všetkých a zorganizovala ho Nezisková organizácia Ekonóm pri Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne, n.o.

            foto

        • Mladý podnikateľ obchodnej akadémie
          • Mladý podnikateľ obchodnej akadémie

          • 9. 5. 2019 sa uskutočnil 1. ročník súťaže Mladý podnikateľ obchodnej akadémie pre žiakov IV. ročníka, ktorí si mohli zmerať sily v teste z ekonomiky, práva a všeobecného ekonomicko -hospodárskeho prehľadu.

             

             

            Umiestnenie:

            1. Silvia Krišová IV. A
            2. Júlia Gerátová IV. A
            3. Zuzna Kormaňáková IV. B

            foto

        • Návšteva Informačného centra EUROPE DIRECT
          • Návšteva Informačného centra EUROPE DIRECT

          • 23. apríla 2019 mali junior ambasádorky Ambasádorskej školy EP možnosť navštíviť informačnú kanceláriu Európskej komisie Europe Direct, ktorá je zriadená pri Univerzitnej knižnici Žilinskej univerzity.

            Europe Direct Žilina patrí do siete informačných centier, určených na poskytovanie informácií občanom o Európskej únii na miestnej úrovni. Občania v nich dostanú odpovede na otázky o práci, štúdiu, cestovaní, pobyte a podnikaní v EÚ. Informačné centrum slúži pre občanov ako kontaktný bod v otázkach súvisiacich s Európskou úniou, s cieľom zlepšovať komunikáciu medzi inštitúciami EÚ a jej občanmi. Junior ambasádorky mali možnosť získať zaujímavé informácie. Pracovníci centra nám pripravili prednášku a vedomostný kvíz, zameraný na základné vedomosti o Európskej únii, jej dominantách a osobnostiach. Najlepší žiaci boli odmenení cenami.

            Ďakujeme pracovníkom Europe Direct centra za milé prijatie, cenné informácie, príjemne strávený čas a informačné materiály, ktoré nám poskytli. Veríme, že naša spolupráca bude pokračovať a tešíme sa na stretnutie v budúcnosti.

            foto

        • Športový deň
          • Športový deň

          • Dňa 27.5.2019 sa uskutočnil športový deň pre žiakov prvého a druhého ročníka. Každá trieda mala zástupcov vo volejbale, futbale a v atletických disciplínach - vrh guľou, hod oštepom. V konečnom hodnotení získala najvyšší počet bodov trieda II.A, najmä vďaka Tatiane Ranostajovej, ktorá v disciplíne hodom oštepom prekonala 18 metrový hod prváčky Terézie Klocháňovej. 

            foto

        • Hrdinovia medzi nami
          • Hrdinovia medzi nami

          • Naša ambasádorská škola Európskeho parlamentu privítala v stredu 22. 05. 2019 putovnú filmovú projekciu z cyklu „Hrdinovia medzi nami". Združenie Dokument na kolesách prináša so škôl a pre verejnosť  príbehy osobnej odvahy ľudí, ktorí na rozdiel od mlčiacej väčšiny, sa nebáli postaviť nekalým praktikám a zlu okolo seba. Po zhliadnutí filmu Xenofóbia sa pod vedením lektora Laca Oravca rozprúdila diskusia na tému tolerancie a rešpektovania rôznorodosti.  Diskusia priniesla našim žiakom nové pohľady aj v kontexte blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu.  

            foto

        • Barbora - dvojnásobná majsterka Európy
          • Barbora - dvojnásobná majsterka Európy

          • V dňoch 14. – 23. mája 2019 sa v Gréckom meste Loutraki  uskutočnili XXIX. ME v armwrestlingu /pretláčaní rukou/. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 1000 súťažiacich zo 40 krajín Európy.

            Výborné výsledky dosiahla naša žiačka Barbora Bajčiová, ktorá v kategórii nad 70 kg získala v súťaži pravou i ľavou rukou zlaté medaily a stala sa tak dvojnásobnou Majsterkou Európy. Pri svojej tretej účasti na ME tak obhájila vlaňajšie prvenstvo. Stala sa tak najúspešnejšou členkou slovenskej juniorskej výpravy a pomohla SR k celkovému 3. miestu v úspešnosti krajín na tomto podujatí.

            Svojim výborným umiestnením si zároveň vybojovala miestenku na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Rumunskej  Constante  na prelome októbra a novembra.

            K výbornému výsledku blahoželáme a držíme palce na majstrovstvách sveta.

            foto

        • Simulované voľby do Európskeho parlamentu
          • Simulované voľby do Európskeho parlamentu

          • Európsky parlament realizuje už niekoľko rokov medzinárodný projekt Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS). Cieľom projektu je šíriť povedomie o EÚ a európskej parlamentnej demokracii medzi mladými ľuďmi. Na Slovensku realizuje vzdelávací program Informačná kancelária EP v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a s Helsinským výborom pre ľudské práva na Slovensku. Aj naša škola sa zapojila do programu EPAS. Jednou z hlavných aktivít projektu bolo usporiadať simulované voľby do Európskeho parlamentu, a tak dostať toto demokratické právo do povedomia mladých ľudí, pretože Slovensko vo všetkých eurovoľbách dosiahlo najnižšiu volebnú účasť.  

            Na našej škole sa simulované voľby konali  v utorok 7. mája 2019. Mohli sa ich zúčastniť všetci žiaci školy, bez ohľadu na vek, a samozrejme aj zamestnanci školy. Volebná komisia bola zostavená zo senior a junior ambasádorov EPASu. Pri simulovaných voľbách sa nevolili konkrétne slovenské politické strany, voliči si mohli vybrať jednu z už existujúcich politických skupín Európskeho parlamentu.

            Na voľbách sa zúčastnilo 211 žiakov a 21 pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy, čo predstavovalo volebnú účasť 77,86 %. Ostáva len veriť že naši študenti, oprávnení voliči, si zopakujú túto vysokú volebnú účasť aj v riadnych voľbách do EP, ktoré sa na Slovensku uskutočnia 25. mája 2019.

            foto

        • Beh za Európu
          • Beh za Európu

          • Záleží nám na Európskej únii a jej hodnotách. Chceme, aby Európska únia bola zárukou prosperity, bezpečnosti a mieru. Tieto hodnoty Európskej únie si vybrali ako motto Behu za Európu jeho organizátorky,  žiačky I. A triedy, junior ambasádorky Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu.

            Každý rok si 9. mája pripomíname Deň Európskej únie, pretože práve 9. mája 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman vyslovil myšlienku na zjednotenie európskych krajín, aby sa zabezpečil trvalý mier a prosperita. Keďže rok 2019 je rokom volieb do Európskeho parlamentu, symbolických 2019 m prebehlo 187 študentov a zamestnancov školy. Behom za Európu sme chceli vyjadriť svoju podporu Európskej únii a jej hodnotám a vyzvať všetkých k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať na Slovensku 25. mája 2019.

            foto

        • Štátna skúška z písania na PC a korešpondencie
          • Štátna skúška z písania na PC a korešpondencie

          • Dňa 9. mája 2019 sa 15 študentov tretieho a štvrtého ročníka našej školy zúčastnilo Štátnej skúšky z písania na počítači a korešpondencie. Štátnu skúšku organizuje naša škola pod záštitou Ekonomickej univerzity v Bratislave.

            Pre získanie certifikátu o vykonaní štátnej skúšky musia študenti dosiahnuť stanovený výkon, a to písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %. Ďalej vyhotovujú dva druhy písomností v normalizovanej úprave v stanovenom časovom limite. Uvedené kritéria sú náročné a nedokáže ich splniť  každý študent. Študenti, ktorí sa rozhodli s kritériami popasovať museli zodpovedne trénovať aj mimo vyučovacích hodín, vo svojom voľnom čase.

            Získané zručnosti v písaní na klávesnici a pri úprave textov, zvýšia možnosti študentov pri uplatnení sa na trhu práce alebo ich využijú v ďalšom štúdiu na vysokej škole.  

            Výsledky štátnej skúšky budú známe približne o dva týždne, veríme, že všetci študenti budú úspešní.   

        • Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Dňa 7.5. 2019 sa v MsKS uskutočnila súťaž družstiev mladých zdravotníkov stredných škôl na Orave. Naši žiaci sa medzi rovesníkmi z gymnázií a zdravotných škôl nestratili a získali pekné 6. miesto. Gratulujeme! 

            foto

        • Podmorský svet
          • Podmorský svet

          • Dňa 30. 04. 2019 sa na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne uskutočnilo podujatie s názvom „Podmorský svet“, ktoré pripravili žiačky III. E pre žiakov zo Spojenej školy - Špeciálnej základnej školy pre žiakov s telesným postihnutím v Dolnom Kubíne. Akcia bola realizovaná ako ročníková práca v rámci predmetov organizácia voľného času a prax. Aktivity, ktoré žiačky pripravili sa niesli v téme podmorského sveta a boli zamerané na rozvoj osobnosti žiakov s dôrazom na podporu kognitívnych a motorických schopností. Na podujatí vládla príjemná atmosféra a veríme, že deti si z tohto dňa odniesli pekné zážitky a spomienky.

        • Internetová bezpečnosť
          • Internetová bezpečnosť

          • Internetová bezpečnosť bola hlavnou myšlienkou malého workshopu konaného dňa 15. apríla 2019 v priestoroch co-workingového centra školy s názvom STREDco. Zúčastnili sa ho žiaci našej školy, ktorí navštevujú krúžky programovania. O úskaliach, ktoré na nich číhajú na internete hovorili Ing. Michal Skála - programátor, Ing. Jakub Vojvoda - zamestnanec firmy ESET a Ing. Juraj Mäsiar - programátor. Veľmi pútavou formou prezentovali možné riziká používania nezabezpečených sietí, používania necertifikovaných programov a aplikácií a pod. Tento workshop sa uskutočnil vďaka programu e-Školy pre budúcnosť Nadácie Orange. 

            foto

        • Návšteva Viedne
          • Návšteva Viedne

          • Žiaci 2. ročníka  sa 15.apríla 2019  zúčastnili exkurzie do hlavného mesta Rakúska – Viedne. Po prezretí exponátov v Prírodovedeckom múzeu sa vybrali na prehliadku mesta, kde obdivovali známe pamätihodnosti  ako Hofburg, Dóm svätého Štefana, Viedenskú štátnu operu... Atmosféru  blížiacich sa veľkonočných sviatkov si žiaci vychutnali na trhoch pri zámku Schönbrunn.

            foto

        • Július Barč Ivan – Matka
          • Július Barč Ivan – Matka

          • Žiaci 3. ročníka sa 10. 4. 2019 zúčastnili v MsKS inscenácie psychologickej drámy Matka.

            Úprava hry podľa réžie p. učiteľky Márie Zimanovej a hercami - žiakmi Spojenej školy v Tvrdošíne, zachytáva silný príbeh materinskej lásky, ktorá sa zo všetkých síl snaží zmieriť svojich dvoch synov Jana a Paľa.

            Hra má nadčasovú platnosť – dotýka sa toho, čo aj v dnešnej dobe dominuje: túžba po majetku, peniazoch, nenávisť, sebectvo, tvrdosť srdca ale aj sila materinskej lásky, odpustenie, statočná práca, skromný život a čistú lásku.

            Výkony hercov v nás zanechali silný umelecký dojem.

        • Mladý Európan
          • Mladý Európan

          • V pondelok 8. apríla 2019 sa konal už 14. ročník celoslovenskej súťaže „Mladý Európan“, ktorú vyhlasuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Organizátorom regionálneho kola bola informačná kancelária Europe Direct v Trstenej. Súťaže sa zúčastnili študenti 2. a 3. ročníkov stredných škôl z okresov Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo a Ružomberok. Tento rok bola súťaž zameraná najmä na voľby do Európskeho parlamentu a 15. výročie vstupu Slovenska do EÚ.

            Našu školu reprezentovali žiaci 2. ročníka  František Maretta, Ivan Bernát a Matúš Jagelka. Súťaž bola trojkolová. Prvé kolo predstavoval vedomostný test o Európskej únii, druhé kolo bolo jazykovou súťažou v správnom vyplnení jazykovej krížovky a určenia jej tajničky. Krížovku tvorili  jazykové výrazy alebo ich spojenia zostavené z 24 úradných jazykov EÚ. Tretie kolo súťaže bolo finále troch najlepších družstiev, zamerané na správne zodpovedanie 15 otázok doplnených obrázkami. Otázky boli z oblastí: osobnosti, dominanty a symboly členských krajín EÚ. Po úspešnom prebojovaní sa do finále, ani tu naši žiaci nesklamali a s vysokým bodovým náskokom zvíťazili. Vybojovali si tak postup do národného kola, ktoré sa uskutoční 13. júna v Košiciach. Chlapcom blahoželáme a veríme, že sa im bude dariť aj ďalej.

        • Rozhodni aj ty o podobe svojho kraja!
          • Rozhodni aj ty o podobe svojho kraja!

          • Zaujímaš sa o prostredie v ktorom žiješ? Máš nápad ako pomôcť prírode, opraviť zabudnutú kaplnku, lavičku, obnoviť studničku, či zlepšiť povedomie o krajine a jej ochrane? 
            Už teraz máš šancu! 
            Získaj peniaze na svoj projekt z participatívneho rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja. Dokopy rozdelíme až 140 000 €! 

            Nápad v podobe žiadosti zašli do 13. mája 2019 na Úrad Žilinského samosprávneho kraja. O tvojom nápade rozhodne verejnosť prostredníctvom verejného hlasovania.  
             

            Viac info: https://bit.ly/2I2paf7

             

        • Ocenený pedagóg
          • Ocenený pedagóg

          • Sobášny palác v Bytči patril 2. apríla 2019 učiteľom. Z príležitosti Dňa učiteľov odovzdala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová našej pani kolegyni – Milade Adamcovej ocenenie za úspešnú a trpezlivú prácu s mládežou. Slávnostná atmosféra bola podporená vystúpením „Big Bandu“ žilinského Konzervatória. Pani Adamcovej srdečne blahoželáme.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 00421 43 5864 801
      • Radlinského 1725/55, 026 01 Dolný Kubín Slovakia
      • 00162051
      • 2020565173
      • www.oadk.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje