• Európsky rok zručností 2023
          • Európsky rok zručností 2023

          • Rok 2023 vyhlásila Európska komisia za Európsky rok zručností. Odborné vzdelávanie a príprava je kľúčové pri zvyšovaní zručností pre osobný rozvoj a kariéru. Vybavuje absolventov zručnosťami, ktoré potrebujú na uplatnenie sa v súčasných a budúcich pracovných príležitostiach.

            Obchodná akadémia v Dolnom Kubíne  sa tiež pripojila k Európskemu roku zručností. Už od roku 1968 ako Stredná ekonomická škola a neskôr Obchodná akadémia poskytuje odborné ekonomické vzdelávanie a prípravu mladým ľuďom z regiónu Oravy a blízkeho okolia. 55. výročie existencie školy si budeme pripomínať rôznymi podujatiami, cieľom ktorých bude zvýšiť kvalitu a atraktívnosť odborného vzdelávania a prípravy, ktoré je schopné poskytnúť mladým ľuďom zručnosti potrebné na naplnenie osobného ale aj profesionálneho života.

        • Čítanie v uliciach – Slovo pre Florina
          • Čítanie v uliciach – Slovo pre Florina

          • Čítanie v uliciach je projekt, ktorého cieľom je priniesť literatúru a samotné čítanie bližšie k ľuďom. 23. 06. 2023 sa v Parku dejateľov konal 7. ročník, ktorý bol  venovaný 115. výročiu narodenia a 50. výročiu úmrtia významného dolnokubínskeho národovca T. H. Florina.

            Obchodná akadémia pri tejto príležitosti pripravila hudobno-slovné pásmo z autorských literárnych diel Florina, ktoré boli popretkávané čítaním životopisu tohto autora. Diváci tak mali možnosť zažiť nielen literatúru v uliciach, ale aj dozvedieť sa viac o živote a prínose samotného autora.

        • „Slanický ďateľ 2023“
          • „Slanický ďateľ 2023“

          • Dňa 23. júna 2023 sa žiačky prvého ročníka zúčastnili na oblastnej  súťaži v odpise na PC „Slanický ďateľ“. Študentky dosiahli výborné výsledky.

            Simona Zaťková,  I. A sa umiestnila na 1. mieste, Nina Mudroňová, I. A na 3. mieste a Veronika Hvolková, I. A na 5. mieste.

            Pre žiakov bol pripravený kultúrny zážitok v podobe plavby loďou na Slanický ostrov umenia, kde sa dozvedeli históriu výstavby Oravskej priehrady a tiež informácie o zakladateľovi spisovnej slovenčiny Antonovi Bernolákovi.

            K dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme a veríme, že budú školu s radosťou reprezentovať aj v ďalších súťažiach v spracovaní informácií na PC.

            Dosiahnuté výsledky:

            1. Simona Zaťková, čisté údery/min 285,6; percento chybovosti 0,06;

            3. Nina Mudroňová, čisté údery/min 231,1; percento chybovosti 0,12;

            5. Veronika Hvolková, čisté údery/min 205,0; percento chybovosti 0,09;

             

        • Exkurzia Bratislava
          • Exkurzia Bratislava

          • foto

            Dňa 22. júna sa uskutočnila exkurzia žiakov prvého ročníka do Bratislavy. Program spočíval v prehliadke Bratislavského hradu, spoznávaní historického centra Bratislavy a návšteva Aurélia – zážitkového centra vedy, kde si mohli žiaci vyskúšať zábavnou formou pomocou hier a pokusov rôzne poznatky z vedy.  

        • „Župná kalokagatia 2023“ regionálne kolo
          • „Župná kalokagatia 2023“ regionálne kolo

          • foto

            Darina Hrúziková, Tatiana Šišková, Matúš Hajduch, Andrej Žáčik a Šimon Voška nás reprezentovali na 16. ročníku regionálneho kola Župnej Kalokagatie konanej 15. júna 2023 v Žiline. Súťaž sa uskutočnila ako postupová krajská súťaž v Spojenej škole. Táto športovo-vedomostná súťaž žiakov SŠ sa koná pod záštitou predsedníčky ŽSK Ing. Eriky Jurinovej. Regionálneho kola sa zúčastnilo 49 stredných škôl, ktorých tímy absolvovali orientačný beh a vedomostné úlohy na piatich kontrolných stanovištiach. Naša škola si vybojovala krásne 11. miesto a postúpila tak do ďalšieho finálového kola.

            Žiakom a pani Antalovej ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

        • Obhájili sme titul Ambasádorská škola EP
          • Obhájili sme titul Ambasádorská škola EP

          • foto

            Cieľom medzinárodného vzdelávacieho programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) je zvýšiť informovanosť študentov o európskej parlamentnej demokracii, úlohe Európskeho parlamentu a európskych hodnotách. Program ich tiež motivuje k tomu, aby sa mladí ľudia aktívne zapájali do demokratických procesov EÚ.

            Do programu EPAS sme sa zapojili už v roku 2019, kedy sme titul Ambasádorská škola EP získali. V tomto školskom roku sa do programu opäť zapojilo 16 študentov tretieho ročníka pod vedením senior ambasádorov Janky Andrisovej a Jána Andrisa. Počas celého školského roka sme organizovali pre študentov  školy, ale aj základných škôl rôzne podujatia.

            Našu celoročnú prácu ohodnotila Kancelária EP na Slovensku spolu s koordinátorom programu agentúrou Neuropea v pondelok 19. júna 2023 v Bratislave na slávnostnom ukončení 7. ročníka. Z 18 prihlásených škôl z celého Slovenska sme obsadili krásne 5. miesto a študenti získali titul junior ambasádor Európskeho parlamentu. Študentom ďakujeme za ich prácu a úspešnú reprezentáciu školy.

        • Kia Motors Slovakia - exkurzia
          • Kia Motors Slovakia - exkurzia

          • foto

            Dňa 19. 06. 2023 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili exkurzie v Kia Motors Slovakia, s. r. o. v Tepličke nad Váhom. Po úvodnej prednáške so základnými informáciami o firme,  exkurzia pokračovala priamo vo výrobe. Žiaci mali možnosť vidieť výrobný proces, ktorý je plne automatizovaný robotmi v priestoroch zvarovne, ale aj manuálnu prácu  v montážnej hale. Pre všetkých zúčastnených bola exkurzia prínosom a to nielen z teoretického ale aj  z praktického hľadiska.

        • Exkurzia vo firme KME
          • Exkurzia vo firme KME

          • foto

            Dňa 13. 06. 2023 sa žiaci 2. ročníka zúčastnili exkurzie vo firme KME Service Centre Slovakia s.r.o., so sídlom v Dolnom Kubíne.

            Súčasťou exkurzie bola úvodná prezentácia, na ktorej sme sa dozvedeli, že firma  KME Centre Slovakia s.r.o. sa zaoberá rezaním medi a  zliatin medi, podľa požiadaviek zákazníka, ktoré následne expeduje odberateľom.

            Žiaci mali možnosť nahliadnuť do výrobnej haly, kde sa reže meď a oboznámiť sa s logistikou skladu hotových výrobkov.

            Získané vedomosti im pomôžu lepšie prepojiť svoju teoretickú predstavu o výrobe s reálnou praxou.

            Touto cestou sa chceme  poďakovať zástupcom spoločnosti KME Service Centre Slovakia s.r.o. za ich milý,  ústretový  a vysoko odborný prístup k našim žiakom.

        • Trvalo udržateľná škola – škola budúcnosti
          • Trvalo udržateľná škola – škola budúcnosti

          • foto

            V rámci predmetu spotrebiteľská výchova žiaci druhých ročníkov v mesiaci máj pracovali na projekte Trvalo udržateľná škola – škola budúcnosti. Ich úlohou bolo „naprojektovať“úpravy exteriéru a interiéru školy tak, aby bola škola „priateľská“ k životnému prostrediu, aby naša uhlíková stopa bola čo najnižšia. Svoje práce študenti prezentovali 13. júna 2023 pred žiakmi nižších ročníkov.
            Projekt je súčasťou zeleného odborného vzdelávania a prípravy, ktoré je potrebné v reakcii na hospodárske, klimatické a sociálne výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť.

        • Európske stretnutie mládeže – EYE 2023
          • Európske stretnutie mládeže – EYE 2023

          • foto

            V dňoch 9. – 10. júna 2023 sa junior ambasádorky našej školy Mária Badínová a Veronika Bražinová spolu so senior ambasádorom Jánom Andrisom zúčastnili na 5. ročníku celoeurópskeho stretnutia mládeže European Youth Event 2023 v sídle Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu. Tohto významného podujatia, ktoré organizuje Európsky parlament jeden krát za dva roky, sa zúčastnili na pozvanie zastúpenia Európskeho parlamentu na Slovensku, za svoje aktivity v medzinárodnom vzdelávacom programe Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

            Počas neopakovateľných dvoch dní sa spolu s 10 000 mladými ľuďmi z celej Európy mohli zapojiť do aktivít, diskusií a workshopov s odborníkmi, dobrovoľníkmi aj čelnými predstaviteľmi Európskeho parlamentu priamo v jeho priestoroch, ako aj v EYE Village v okolí parlamentu. Nezabudnuteľným zážitkom bola otváracia aj záverečná ceremónia, ktorá za účasti predsedníčky Európskeho parlamentu pani Roberty Metsolovej prebehla v ikonickom zasadacom priestore Hemicycle, kde prebiehajú plenárne zasadania Európskeho parlamentu.

            Účasť na celoeurópskom stretnutí mládeže EYE 2023 v nás zanechala nezabudnuteľné zážitky a množstvo inšpirácií, ktoré sa budeme snažiť premeniť na činy v nasledujúcom období.

        • Stretnutie Mládežníckeho parlamentu pre región Orava
          • Stretnutie Mládežníckeho parlamentu pre región Orava

          • V utorok 6. júna sa v priestoroch našej školy konalo stretnutie mládeže a koordinátorov stredoškolských parlamentov v regióne Orava. Témou stretnutia bolo nastavenie fungovania Mládežníckeho parlamentu v Žilinskom kraji.   

        • Štátna skúška z písania na PC a korešpondencie
          • Štátna skúška z písania na PC a korešpondencie

          • foto

            6. júna 2023 sa 32 študentov  tretieho a štvrtého ročníka našej školy zúčastnilo štátnej skúšky z písania na počítači a korešpondencie. 

            Štátnu skúšku organizuje Ekonomická univerzita v Bratislave a koná sa v priestoroch  školy. Študenti si overili svoje zručnosti z rýchleho a presného písania na PC, z tvorby obchodných listov a tabuliek.

            Výsledky skúšky budú známe približne o dva týždne, veríme, že všetci študenti budú úspešní.   

        • Účelové cvičenie a športový deň
          • Účelové cvičenie a športový deň

          • foto

            1. júna sa žiaci prvého a druhého ročníka zúčastnili účelového cvičenia, počas ktorého navštívili aj kaplnku svätého Vendelína. V piatok, 2. júna pokračovali žiaci prvého a druhého ročníka v športovom dni, počas ktorého súťažili o najlepší výsledok vo volejbale a futbale. Úspešnejší v oboch športoch boli tento rok prváci. 

        • Koncert skupiny Čo to?
          • Koncert skupiny Čo to?

          • Dňa 31. 5. 2023 sa v aule Obchodnej akadémie uskutočnil koncert skupiny Čo to?, ktorý bol  zameraný na prevenciu proti drogám, alkoholu a gamblingu. Zúčastnili sa ho žiaci 1. a 2. ročníka. Okrem piesní tejto skupiny si žiaci mohli vypočuť aj skúsenosti priamo od ľudí, ktorí tieto závislosti prekonali. Skupina Čo to? pôsobí pri Centre pre liečbu drogových závislostí v Rieke.  Ich program je reakciou na neustále rastúci počet mladých ľudí, ktorí v Rieke podstupujú liečbu.

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • 00421 43 5864 801
        • Radlinského 1725/55, 026 01 Dolný Kubín Slovakia
        • 00162051
        • 2020565173
        • www.oadk.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje