• Pamiatka na počesť P. O. Hviezdoslava
          • Pamiatka na počesť P. O. Hviezdoslava

          • Dňa 6. 4. 2022 sa uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Porota v zložení Mgr. D. Vicáňová, Mgr. J. Gvoždiaková a žiačka IV. A Ema Šárfyová si vypočuli 16 recitárov z triednych kôl.

            Výsledky:

            Poézia:                                                                          

            1. Vrábľová Romana III. B                                          

            2. Bartkoviaková Sára I. A     

            3. Kolejáková Annamária I. B  

            Próza:

            1. Jurkuľáková Karin I. A

            2. Laššáková Tatiana I. B

            3. Michalica Adam I. A

            Všetkým blahoželáme. Postupujúcim na okresné kolo HK, ktoré sa bude konať dňa 22. 4. 2022 v Dolnom Kubíne, držíme palce.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Študentský parlament v mene všetkých žiakov pripravil krátky program pre svojich učiteľov z príležitosti Dňa učiteľov. Súčasťou programu bolo poďakovanie žiačky s hudobným doprovodom. Každý učiteľ dostal krásny kvietok. Za všetkých kolegov sa poďakovala pani riaditeľka.

        • 27. Medzinárodný veľtrh fiktívnych firiem 2022 Praha
          • 27. Medzinárodný veľtrh fiktívnych firiem 2022 Praha

          • V dňoch 23. 3. - 25. 3. 2022 sa naša cvičná firma Sweet Food Delivery, s.r.o., c. f. zúčastnila Medzinárodného veľtrhu fiktívnych firiem v Prahe. Okrem obchodovania medzi firmami sa zapojila do súťaží o najlepšiu firmu veľtrhu, o najlepší katalóg, o najlepšiu prezentáciu firmy, o najlepší reklamný spot, 90 sekúnd vo výťahu a o najlepší leták. Práve v kategórií o najlepší leták získala 2. miesto. Účasť na súťaži  bola výborná skúsenosť pre celý tím cvičnej firmy. Ďakujeme za aktívnu prácu žiakov pod vedením pani Pukáčovej.

        • Súťaž COK SIP 2022
          • Súťaž COK SIP 2022

          • Študentka našej školy Diana Strečoková, IV. B trieda,  obsadila 14 miesto v celoslovenskom kole súťaže v spracovaní informácií na počítači. Súťažila v disciplíne odpis textu na počítači.

            V poradí 56. ročník celoslovenskej súťaže v spracovaní informácií na počítači sa uskutočnil  v dňoch 22. až 24. marca 2022 v Strednej odbornej škole dopravnej v Martine.

            Žiaci sa okrem súťaže zúčastnili aj exkurzie v meste Martin a prezreli si priestory SOŠ dopravná. V Martine navštívili Národný cintorín a 1. a 2. budovu Matice Slovenskej.

            Študentke k dosiahnutému výsledku srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Olympiáda kritického myslenia
          • Olympiáda kritického myslenia

          • V stredu, 23. 3. 2022 sa žiaci našej školy zapojili do krajského kola olympiády kritického myslenia, ktorá sa snaží adresovať nedostatok vzdelávania v oblasti mediálnej a informačnej gramotnosti mladých ľudí a posilniť ich odolnosť voči dezinformáciám a konšpiračným teóriám. Zároveň chce medzi mladými ľuďmi zvýšiť povedomie o rizikách sociálnych bublín a falošných správ na sociálnych sieťach. Snaží sa ich naučiť správy overovať, hodnotiť presvedčivosť argumentácie a vnímať manipulatívne techniky.

            Olympiáda prebieha v dvoch vekových kategóriách a v troch súťažných kolách. Súťažné zadania sa delia do 3 častí:

            Prvá časť sa zameriava na overovanie a vyhľadávanie informácií. Súťažiaci a súťažiace dostanú za úlohu overiť kontradiktórne správy, nájsť pôvodný zdroj zadanej informácie, či zvážiť dôveryhodnosť predložených správ.

            Druhá časť sa bližšie pozerá na manipulatívne techniky, venuje sa identifikácii logických chýb v texte a interpretácií dát z grafov a štatistík. 

            Zadaním v tretej časti je sformulovať argumenty na určené témy. 

            Olympiádu vyhodnocujú akreditovaní rozhodcovia a akreditované rozhodkyne Slovenskej debatnej asociácie, ktorí okrem samotného vyhodnotenia súťažiacim poskytnú detailnú spätnú väzbu na argumentačnú časť.

          • Ekoolympiáda

          • Dňa 18. marca 2022 sa študenti 2. ročníka zúčastnili 1. ročníka ekoolympiády -  vedomostnej súťaže zameranej na ochranu životného prostredia. Súťaž organizovalo občianske združenie Planet Lover a bola určená pre študentov 2. ročníka základných škôl, osemročných gymnázií a 3. kategóriu tvorili študenti stredných škôl. Súťaž prebiehala inovatívnym spôsobom v online prostredí cez appku, špeciálne navrhnutú pre enviromentálne vzdelávanie. Po zaregistrovaní sa do appky mohli študenti ešte pred súťažou využívať ekotrenažér, v ktorom si mohli precvičiť otázky zo štyroch tematických okruhov – odpady, voda, klimatické zmeny a biodiverzita. Samotná hra aj súťaž mala za cieľ motivovať študentov, aby sa zaujímali o ochranu životného prostredia, aby sa zapojili a menili svoje komunity.

             

        • Valentínska kvapka krvi
          • Valentínska kvapka krvi

          • Dňa 22. marca 2022 sa uskutočnila aktivita "Valentínska kvapka krvi", do ktorej sa zapojili aj naši žiaci. Ďakujeme všetkým zúčastneným za podporu a dobrý skutok.

        • Prevencia extrémizmu a holokaustu
          • Prevencia extrémizmu a holokaustu

          • Počas maturitného týždňa sa realizovali na našej škole viaceré preventívne aktivity.

            Pre žiakov 1. a 3. ročníka sa dňa 15.3.2022 uskutočnila beseda s členkou Policajného zboru v Dolnom Kubíne, ktorej hlavnou témou bolo šikanovanie na školách. Zúčastnení žiaci si odniesli z tejto besedy mnoho nových informácií.

            Pre žiakov 2.ročníka sa dňa 16 .3. 2022  uskutočnila preventívna aktivita s pracovníčkami Okresnej prokuratúry a sociálnej kurately Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Dolnom Kubíne. Cieľom tejto aktivity bolo poukázať na nástrahy, ktoré na maloletých číhajú v reálnom svete a tiež v online priestore, predchádzať následkom nezodpovedného správania a informovať o spôsoboch ochrany a kontaktoch pomoci.

            Po skončení aktivít si žiaci pozreli hodnotné filmy zamerané na prevenciu extrémizmu a holokaustu.

        • Zapojenie sa do výzvy Dňa solidarity s Ukrajinou
          • Zapojenie sa do výzvy Dňa solidarity s Ukrajinou

          • OA sa pripája k výzve Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne, ktorá vyhlásila pondelok 28. februára za Deň solidarity s Ukrajinou. Na znak solidarity sa oblečme do farieb ukrajinskej vlajky – modrej a žltej. Tieto farby sa stali od 24. 02. 2022 farbami boja za DEMOKRACIU, SLOBODU A MIER V EURÓPE 21. storočia. Ďakujeme!

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 16. 2. 2022 sa konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku, na ktorom našu školu reprezentovali Laura Smolko z I.B v kategórii 2C, Natália Kojdová a Erika Dulovcová z II.B v kategórii 2A.

            Najviac sa darilo Laure Smolko, ktorá obsadila 6. miesto. Všetky žiačky sa stali úspešnými riešiteľkami krajského kola.

            Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme im ešte veľa študijných a osobných úspechov.

        • Školské kolo súťaže SOČ
          • Školské kolo súťaže SOČ

          • 22. februára 2022 sa uskutočnilo  Školské kolo súťaže SOČ. Po dlhej dobe sa mohlo konať prezenčne. Mali sme možnosť osobne si vypočuť práce žiačok III. A a III. B triedy. Každá práca bola z iného okruhu, všetky však boli zaujímavé a priniesli nové a originálne pohľady na zvolené témy.

            Dievčatá mali na obhajobu svojej práce 8 minút, ďalších 5 minút bolo určených na diskusiu.

            Hodnotiacu porotu tvorili okrem p. učiteliek slovenského jazyka aj študentky štvrtého ročníka, ktoré sa vlani zúčastnili krajského kola SOČ. Porota po dôkladnom zvážení nakoniec rozhodla, že do okresného kola postúpi  6 prác.

            Dievčatám prajeme veľa úspechov v okresnom kole. 

            Ako sa správne učiť

            Podcast-Efektívne učenie pomocôu techník

          • 56. ročník súťaže SIP - krajské kolo

          • Dňa 16. 02. 2022 sa konalo krajské kolo súťaže v spracovaní informácii na počítači. Súťaž sa uskutočnila dištančnou formou. V disciplíne písanie na počítači sa  Diana Strečoková, IV. B trieda,  umiestnila na  3. mieste a postupuje do celoslovenského kola súťaže. V kategórii wordprocessing školu reprezentovali dve žiacky: Lenka Matečková, II. B a Erika Dulovcová, II. B. Výsledky z tejto kategórie budú spracované neskôr.

            Ďakujeme žiačkam za vzornú reprezentáciu a postupujúcim prajeme v celoštátnom kole veľa úspechov.

        • Program Erasmus+ - výberové konanie žiakov
          • Program Erasmus+ - výberové konanie žiakov

          • V stredu, 16. februára 2022, sa na našej škole konala prezentačná časť výberového konania pre študentov 3. ročníka na zahraničnú odbornú prax v Portugalsku, v rámci programu Erasmus+.

            Do výberového konania sa prihlásilo 14 študentiek, ktoré pred výberovou komisiou museli v anglickom jazyku odprezentovať svoju motiváciu zúčastniť sa tejto odbornej praxe. Zároveň si pripravili prezentáciu o hostiteľskej krajine – Portugalsku. V prezentáciách sa zamerali na jeho históriu, prírodné zaujímavosti a  kultúrne bohatstvo. Zvláštnu pozornosť venovali mestu Braga, ktoré sa stane na mesiac ich druhým domovom.

            K bodom získaným z prezentačnej časti výberového konania sa pripočítajú body za prospech a aktivitu, a tak na budúci týždeň spoznáme mená desiatich účastníkov zahraničnej odbornej stáže v Portugalsku.

          • Aktualizačné vzdelávanie

          • Pedagogickí zamestnanci našej školy sa 4. februára 2022 zúčastnili aktualizačného vzdelávania zameraného na zvládnutie práce  v systéme eTwinning. Tento systém združuje učiteľov, ktorí sa navzájom učia a vymieňajú si postupy a myšlienky. eTwinning budeme využívať pri realizácii medzinárodných projektov. Jedným z cieľov nášho programu Erasmus+ do roku 2027 je aktívne zapojenie sa do medzinárodného partnerstva škôl eTwinning. Vzdelávanie lektorovala ambasádorka programu pani PaedDr. Zuzana Peternai.

        • Opustila nás kolegyňa Ing. Zita Pávová
          • Opustila nás kolegyňa Ing. Zita Pávová

          • Smútočné oznámenie o úmrtí bývalej kolegyne Ing. Zity Pávovej

            V týchto dňoch nás opustila bývalá kolegyňa Ing. Zita Pávová, ktorá pracovala na našej škole ako pedagóg. Pani Pávovú si budú kolegovia a priatelia pamätať ako obetavého a priateľského človeka.

            Venujme jej tichú spomienku. 

            Česť jej pamiatke!

        • Projekt: Anglický literárny kútik
          • Projekt: Anglický literárny kútik

          • Veľmi sa tešíme, že náš projekt "Anglický literárny kútik" v rámci programu Tesco "Vy rozhodujete, my pomáhame" bol zaradený medzi tri najlepšie v regióne. Budeme radi, ak svojím hlasom podporíte náš projekt a pomôžete nám tým získať finančné prostriedky na nákup anglickej beletrie, čím podporíte žiakov našej školy čítať knihy v anglickom jazyku. Čím viac hlasov, tým viac finančných prostriedkov. Hlasovanie prebieha od 17. januára do 13. februára 2022. Pri zaplatení v Tesco dostanete žetón (sú aj pri samoobslužných pokladniach) a tento vhodíte do hlasovacieho boxu k nášmu projektu. Ďakujeme za podporu.

        • 11. ročník súťaže Generácia €
          • 11. ročník súťaže Generácia €

          • Po úspešnom zvládnutí online kvízu súťaže /na viac ako 93 %/ naše žiačky:

            Simona Joňáková

            Viktória Matysová

            Soňa Plančová 

            Sabina Lichosytová

            Sára Ľubová

            postúpili do druhého kola.

            Cieľom súťaže Generácia €uro je priblížiť študentom stredných škôl význam menovej politiky a jej väzbu na hospodárstvo, rozšíriť povedomie o Eurosystéme a prehĺbiť poznatky o svete financií.

            Ďalšou úlohou pre dievčatá je pripraviť prezentáciu, prípadne video na tému: „Kedy je inflácia príliš nízka, kedy je už príliš vysoká a čo to vlastne znamená?“

            Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Ekonomická olympiáda

          • Záverom roka, v decembri 2021 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zapojili do školského kola 5. ročníka Ekonomickej olympiády, ktorá je celoslovenskou súťažou z ekonómie a financií. Cieľom  súťaže je vyhľadávať medzi slovenskými stredoškolákmi nadaných budúcich ekonómov a následne ich podporovať v rozvoji a tak im  vytvoriť dobrý odrazový mostík pre ďalšie štúdium, prax a kariéru. 

            Do krajského kola, ktoré sa bude konať vo februári, postúpili:

            • IV. A  Angelika Kajanová 
            • III. A   Nikoleta Janotíková
            • IV. B   Soňa Plančová 
            • IV. B   Diana Strečoková
            • III. B   Klára Mikulová – náhradník

            Dievčatám gratulujeme k postupu.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 00421 43 5864 801
      • Radlinského 1725/55, 026 01 Dolný Kubín Slovakia
      • 00162051
      • 2020565173
      • www.oadk.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje